Η Αδελφότητα στο πέρασμα των χρόνων
1769: Ίδρυση της Αδελφότητας Σχωριαδιτών στην Κωνσταντινούπολη.
1821 και μετά = χάνονται τα ίχνη της Αδελφότητας.
1900: Επανίδρυση Αδελφότητας στην Κωνσταντινούπολη. Ζωηρή κοινωφελή δράση έως το 1912, με ισχυρή οικονομική βάση.
1912: Αδρανοποίηση της Αδελφότητας, λόγω των Βαλκανικών πολέμων και του Α’ Παγκόσμιου πολέμου.
1928: Απόπειρα Σύστασης Αδελφότητας στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1928. Σε αφάνεια έως το 1934.
1934: Λόγω της τραγικής κατάστασης του άλλοτε ακμαίου χωριού, γίνεται ανασύσταση Αδελφότητας στην Αθήνα από τους Ν. Καλύβα, Δ. Παναγιωτίδη, Π. Λόλη. Επιτυγχάνεται η συγκέντρωση όλων των Σχωριαδιτών του εξωτερικού.
1936: Η Αδελφότητα ηγείται από τους κ. Χαρ. Καλύβα – Πρόεδρο, Γεώργιο Καραγιάννη – Γενικό Γραμματέα, Αντ. Μπέλλο – Ταμία και τους κ. Χαρ. Πασπαλίδου, Φ. Τσαούση, Σοφ. Καλύβα και Δημ. Παναγιωτίδη - Συμβούλους. Άνθρωποι με ιδανικά και θέληση. Η Αδελφότητα εξυγιαίνει και προάγει τις οργανώσεις και τα χωριά τα οποία είχε υπό τη μέριμνά της. Διαλύεται το υφιστάμενο σωματείο με τίτλο «Αδελφότης των εν Ελλάδι και απανταχού Σχωριαδιτών» και μεταφέρεται η έδρα της της υφιστάμενης Αδελφότητας Σχωριαδιτών «Η Γέννησις της Θεοτόκου» από την Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ενέργειες του Συμβουλίου όσον αφορά το ζήτημα της περιουσίας της Αδελφότητας της Κωνσταντινούπολης και κατόπιν η εκτέλεση έργων στο χωριό.
Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Αδελφότητα αδρανοποιείται.
1945: Η Αδελφότητα βρίσκεται στο πρώτο βήμα ανασυγκρότησής της. Καλεί τους Σχωριαδίτες του εξωτερικού σε οικονομική βοήθεια, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα έργα τα οποία προσπαθεί να αποπερατώσει.
1957: Η συγκρότηση της Αδελφότητας κλονίζεται λόγω αναχώρησης μελών στην Αμερική. Η δράση της δεν είναι σημαντική. Ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Καλύβας παραιτείται λόγω «πολλαπλών ιδιωτικών ασχολιών του προς εξασφάλισην των μέσων διαβιώσεως». Νέος Πρόεδρος εκλέγεται ο Αντώνης Μπέλλος.
1959: Στα πρακτικά της Συνέλευσης της 12ης Απριλίου 1959, η Αδελφότητα αναφέρεται ως «αδρανής» και ζητείται η ανασυγκρότησή της. Στο ίδιο πρακτικό επίτιμος Πρόεδρος «δια την Αδελφότητα» αναφέρεται «ο Σεβάσμιος Κωνσταντίνος Μπεκιάρης».
Στα πρακτικά της Αδελφότητας με ημερομηνία 26 Απριλίου 1959, ανακοινώνεται ο θάνατος του καθηγητή Κώστα Μπεκιάρη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Την περίοδο αυτή Πρόεδρος αναφέρεται ο Σοφοκλής Καλύβας, Γενικός Γραμματέας ο Στ. Τσαμπέρης, Μέλη ο Αν. Μπέλλος, Δημ. Βάγιας και Αν. Καλύβας.
1969: Επικοινωνία του Δ.Σ. με την Αδελφότητα Σχωριαδιτών στην Αμερική, για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Σχωριάδες.
1971: Με αφορμή την άφιξη του Αλβανού Πρεσβευτή και την ανακοίνωση ότι «η Ελλάς επιθυμεί διεύρυνσιν και φιλικήν σχέσην μετά της Αλβανίας, δεδομένου ότι η Ελλάς δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αλβανίας», ο Πρόεδρος της Αδελφότητας εκφράζει την ανησυχία του και ζητεί να σταλεί υπόμνημα διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο. Η πρόταση αυτή ψηφίζεται από το Δ.Σ. της Αδελφότητας, μέσω του Στέφανου Τσαμπέρη.
1974: Ο Πρέδρος της Αδελφότητας μίλησε γενικά για «την επελθούσαν πολιτική αλλαγή στο χωριό, και ιδιαίτερα στο εκκλησιαστικό ζήτημα υπέδειξε αναμονή μέχρι να επικοινωνήσει η Αδελφότητα με αρμόδιους». Πραγματοποιείται η εκλογή του νέου Δ.Σ.. Πρόεδρος εκλέγεται ο Ιωάννης Τσαμπέρης, Αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Βαβάκος, Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Λώλης, Γενικός Γραμματέας ο Δημήτρης Λώλης.
1978: Παραμένει το παρόν Δ.Σ. λόγω της επιτυχημένης του πορείας. Η πρότασή του ψηφίζεται παρά πάντων.
1979-1990: Δε σημειώνεται δράση της Αδελφότητας.
1991: Μετά το άνοιγμα των συνόρων, γίνεται η ανασυγκρότηση της Αδελφότητας Σχωριαδιτών με πρωτοπόρους την ηγουμένη Μαρία – Ελένη Καλέμη, τον Ιωάννη Τσαμπέρη και άλλους. Στις 24 Νοεμβρίου 1991 έγινε γενική συνέλευση της Αδελφότητας και εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Μεγάλος υποστηρικτής, από τα Γιάννενα, ο συμπατριώτης Παύλος Τσούκας.
Προτεραιότητα της Αδελφότητας ήταν η άμεση βοήθεια του χωριού σε τρόφιμα, σχολικά είδη, εκκλησιαστικά βιβλία και είδη λειτουργίας.
Παράλληλα, η Αδελφότητα άρχισε τις μεγάλες προσπάθειες για την ανέγερση της κεντρικής εκκλησίας «Η γέννησις της Θεοτόκου», η οποία είχε κατεδαφιστεί. Μεγάλη ήταν και η συμβολή της Αδελφότητας Σχωριαδιτών Αμερικής, με έδρα τη Νέα Υόρκη και Πρόεδρο τον Μανώλη Λίτση.
1993: Η Αδελφότητα καλεί τους Σχωριαδίτες της Αμερικής, προν ενίσχυση για την αποπεράτωση της εκκλησίας του χωριού. Η ανταπόκριση των ξενιτεμένων Σχωριαδιτών ήταν θετική, όχι μόνο για την ανέγερση της κεντρικής εκκλησίας, αλλά και για άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια του χωριού.
1997: Αλλαγή του Δ.Σ. 27 Ιανουαρίου 1997, εξελέγη Πρόεδρος ο Ιωάννης Τσαμπέρης, Αντιπρόεδρος ο Κώστας Γρηγ. Λώλης, Γραμματέας ο Αθανάσιος Κατσάνος.
2000: 13 Ιανουαρίου 2000, παρέμεινε το ίδιο Δ.Σ.. 12 Νοεμβρίου 2000, πρόεδρος ο Λεωνίδας Γκίκας, Αντιπρόεδρος ο Άλκης Νταλές, Γραμματέας ο Κώστας Παντάζος.
2004: 29 Μαρτίου 2004, στις εκλογές για τον νέο Δ.Σ. αναδείχτηκε Πρόεδρος ο Θωμάς Νάκας, Αντιπρόεδρος ο Άλκης Νταλές, Γραμματέας ο Γρηγόρης Μπάντος. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίζει και ενεργεί για τα έργα και δράσεις της Αδελφότητας.
2005: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της «Ομόνοιας» Αργυροκάστρου και έκκληση υποστήριξης της «Ομόνοιας» για την πρόοδο των κοινοτικών έργων του χωριού.
2006: Με βάση το καταστατικό, κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Οι νέες εκλογές ανέδειξαν Πρόεδρο της Αδελφότητας τον Κώστα Παντάζο.
2008: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Λεωνίδας Γκίκας.
2013: Συνήλθε στην Αθήνα, 10/2/2013, η ολομέλεια της Αδελφότητας Σχωριαδιτών, όπου εκτός των συζητήσεων για τις δραστηριότητες της Αδελφότητας, εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Αλκιβιάδης Νταλές, Αντιπρόεδρος ο Λεωνίδας Γκίκας, Γραμματέας ο Βασίλης Λώλης, Ταμίας η Αδελφή Καλλινίκη, Μέλη οι Δημήτρης Λώλης, Λαέρτης Πασπάλης και Χαράλαμπος Καλούδης.
2013: Το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς εκτελέστηκαν κοινωφελή έργα που ήταν μέσα στο πρόγραμμα έργων της Αδελφότητας για το χωριό. Η ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων, η εκκίνηση της δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης, η κοινόχρηστη τουαλέτα ήταν μερικά από αυτά.